Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fűtésre optimalizált klíma

Halustyik Melinda -
Fűtésre optimalizált klíma

Mit jelent az, hogy a klíma fűtésre optimalizált? Miért, és kinek érdemes ezt a típust választani? 

Sokan gondolják még mindig, hogy az árammal, klímával való fűtés költséges. Számukra lesz a legmeglepőbb, hogy ez bizony már nincs így. 

A fűtésre optimalizált klímákkal, levegő-levegő hőszivattyúkkal történő fűtés a legtöbb esetben alkalmas arra, hogy kiváltsa a régi, elavult, energiapazarló rendszereket. A környezetbarát, megújuló energiát használó hőszivattyús berendezésekre az áramszolgáltató cégek (ELMÜ-ÉMÁSZ, E.ON), kedvezményes GEO és H tarifa néven ismert villamosenergia szolgáltatást nyújtanak. Nem véletlen a támogatás, hiszen ez a fűtési megoldás károsanyag kibocsátás mentes, és teljesítménye jóval meghaladja az egyéb rendszerekét. A technika fejlődésének köszönhetően egy hőszivattyú, modelltől függően 1 kW energiából 4-6 kW fűtési energiát állít elő. Az olaj radiátor viszonyításként pl. 1 kW energiából 1 kW energiát ad le. A fűtésre optimalizált hőszivattyú, klíma COP értéke ha meghaladja a 3,1 értéket, H tarifára jogosít, ha pedig meghaladja a 4,1-et a GEO tarifa is igényelhető rá. A fűtésre fizetett rezsi költsége, legalább 30-40 % -ára csökken. Felszaladt a szemöldöke? Mondtam, hogy meglepődik.

A klímák esetében beszélhetünk hűtésre optimalizált, és fűtésre optimalizált klímákról.

A hűtésre optimalizált klíma fűtési hatékonysága 0°C alatt exponenciálisan romlik. Nem fűtésre lett kitalálva.

A fűtésre optimalizált klíma kialakítása más, a kompresszor, a hőcserélők és a ventilátor mérete erre tervezett. Fontos kritérium még:

 • hogy külső hőmérsékleti működési tartománya minimum -15°C , amiben 100%-osan  kell tudni teljesítenie a kívánt belső hőmérsékletet. Nem ritka a mai korszerű gépeknél, hogy -20°C ; -30°C-on is képesek erre a teljesítményre. A fűtésre optimalizált klíma kültéri egységét úgy tervezik, hogy bírja a rendkívüli időjárási feltételeket, kiváló energiahatékonyság mellett. Minél szélsőségesebb időjárási viszonyokra tervezett egy klíma / levegő-levegő hőszivattyú, annál inkább képes a kiemelkedő fűtési teljesítmény elérésére. Ezt a COP (fűtő üzemmód hatékonysága) szám mutatja meg nekünk. A COP (coefficient of performance), fűtési hatásfok érték minél magasabb, annál gazdaságosabb a fűtés az adott klímával.  Mi a tési hatásfok: a termelt hő és a felhasznált villamos energia mennyiségének hányadosa adott kiinduló és végső hőmérséklet mellett. Vagyis érthetőbben, a klíma hányszoros hő teljesítményt ad le, a felhasznált villamos teljesítményhez képest.
 • A télen is használatban lévő klímák csepptálcája fűthető, ami megakadályozza a kondenzvíz elfagyását, a klima kültéri egységének lejegesedését.

Ezek a klímák biztosítják egész évben a kényelmünket, nyáron is hűthetjük vele a lakást, és típustól függően párátlaníthatunk, levegőt keringethetünk, és szűrhetünk vele.

Kínálatunkban a professzionális Gree Amber Royal inverteres klíma , és a  GREE U Crown fűtésre kifejezetten javasolt készülék, akár -30°C külső hőmérsékletig használható fűtés üzemmódban. A kültéri egység téliesített, karterfűtéssel és csepptálca fűtéssel rendelkezik. A klíma berendezés H-tarifás mérőórára köthető, így október 15. és április 15. között akár féláron vételezheti az elektromos áramot klímájához. GEO tarifa igénylésre is alkalmas.

     

 

Fűtésre optimalizált klíma  A+; A++; A+++ fűtési energiaosztályba sorolható (típustól függően), és a villamosenergia szolgáltatók SCOP, COP érték elvárásainak megfelel.

Érdemes klíma választás előtt ezeket az értékeket összehasonlítani, és a mi igényeinknek leginkább megfelelő modellt megvásárolni. Ne lefele kerekítsünk, ne az ár befolyásoljon, hanem a funkcionalitás. Ha kisebb hatásfokú gépet választunk a szükségesnél, vagy nagyon a határérték szélén mozgunk, könnyen előfordulhat, hogy használat közben csalódás ér, és bosszúság. Magyarországon ritkák az igazán hideg telek, de jópárszor volt példa -20°C alatti hőmérsékletre. Elég belőle pár nap, nem kell hetekre gondolni. A fűtés nem állhat le csak azért, mert nem megfelelő klímát választottunk. Igaz? Nagyon kellemetlen helyzet lenne.

Miért, és kinek érdemes fűtésre optimalizált klímát választani?

 • Főként fűteni szeretne a klímával, tehát csak klímával oldaná meg a teljes fűtést? A H tarifa és a GEO tarifa ebben az esetben takarékos megoldást tesz lehetővé. 30-40%-os megtakarítás lehetséges a rezsiköltségben ezzel a megoldással, az egyéb (gáz, fa) rendszerekhez képest. Kinek érdemes ezt választani?
  • Aki megújuló energiával, környezetbarát módon szeretné megoldani a fűtést.
  • Aki gyors telepítést, beüzemelést szeretne.
  • Annak, aki külön szeretné szabályozni minden helyiségét, és akár távolról is szeretné vezérelni.
  • Aki a a költséghatékonyság mellet, a multifunkcionalitást is szem előtt tartja. Télen fűt, nyáron hűt, levegőt tisztít (allergia, aszthma esetén jótékony) ,párátlanít.

Alkalmas családi házak, irodák, kereskedelmi egységek tartós fűtésére egyaránt.

 • Kiegészítő fűtésnek szánja, csak átmeneti időszakban szeretne vele fűteni? Akkor elegendő a kisebb COP értékű klíma, mert tavasszal, és ősszel nem találkozunk kemény mínuszokkal. Kinek érdemes ezt választani:
  • Annak érdemes ez a megoldás, ahol nem maga dönt a fűtés indulásról, és leállításról. Például társas házakban. 
  • Akinek olyan rendszere van, ami kevésbé szabályozható, nehezen felfűthető, vagy nem nem ad egyenletes hőt, mint például egy vegyes tüzelésű kazán.
  • Aki csak bizonyos időpontban, vagy csak egy helyiséget szeretne megtámogatni, például babafürdetésnél a fürdőszobát fűtené fel kicsit jobban.
  • Akinek rossz a rendszere, és bizonyos helyiségekhez érve a fűtés már nem képes kellő hőfokot elérni, vagy az egyik szinten hidegebb van, mint a másikon.

Alkalmas tehát családi házak, irodaházak, boltok, kereskedelmi egységek, társasházak fűtés támogatására.

A fűtésre optimalizált klíma ár eltérő annak tekintetében, hogy milyen technika lapul meg a külső burkolat alatt.

Tévhit, hogy csak a márkát fizeti meg az ember. Bizony komoly különbségek vannak a teljesítménytől, a technikai megoldásokon keresztül, a kényelmi funkciókig bezárólag. Nagyon sokféle kombinációban választhatók ezek a fűtésre optimalizált klímák, és az ár csak egy a sok fontos paraméter közül, ami végül a kiválasztásnál szempontként mérlegelődik. Csak az ár nem ad támpontot. Nem biztos, hogy a legolcsóbb nekünk megfelel, de az sem, hogy számunkra a legdrágább szükségeltetik. Amondó vagyok, hogy ne az ár legyen az egyetlen szempont, mert az tévútra vihet minket.

A Gree fűtésre optimalizált klíma, és a Fujitsu fűtésre optimalizált klíma is jó példa erre. Hasonlítsa össze őket, vagy akár más márkákat is.

Ez a sokféle klíma (fűtésre optimalizálva) érhető el nálunk a webáruházban, és a Debrecen, Galamb utca 6. szám alatti szaküzletünkben:

Tartalomhoz tartozó címkék: #Klíma